1 deig tre muligheter, eple, horn og fletteloff
Alle innlegg Brød og rundstykker Lunsjretter Oppskrifter

1 loff­deig – tre mulig­he­ter

0 Flares 0 Flares ×

Lag en stor deig, del den i tre og form til for­skjel­lige bakverk. Alltid gøy å over­raske med nye og ikke minst smak­fullt bak­verk.

Ca. 6 por­sjo­ner

10 dl melk
1½ pk. fersk gjær
ca. 1300 g hve­te­mel
2½ ss sukker
2 ts salt
1 egg
100 g smør
Pens­ling:
1 egg
1 gl. val­mue­frø

Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren. Til­sett ¾ av hve­te­me­let, behold resten av melet til utba­king. Til­sett sukker, salt og egg og elt det godt sammen i en kjøk­ken­ma­skin. Elt deigen i ca. 15 minut­ter. Til­sett tem­pe­rert smør i biter og kjør deigen noen minut­ter til. Til­sett resten av hve­te­me­let om den er veldig klis­sete. Heves under plast i ca. 30 minut­ter.
Ta deigen ut på bake­bordet, kna deigen sammen og del den i tre deler.

Horn: Del deigen i to evt. tre emner og kjevle hvert emne ut til rund leiv som deles i 6 tre­kan­ter. Rull hver tre­kant sammen fra den bre­deste siden og inn mot midten. Legg skjø­ten ned på en bake­pla­te. La hor­nene etter­heve i ca. 20 minut­ter, pensle med sam­men­pis­ket egg.

Eple­form: Del deigen i 6 deler. Kjevle deigen til et langt rek­tan­gel. Skjær den nesten i to, men la det være igjen ca. 2 cm, Rull deigen sammen nederst og nesten helt opp. Bend rullen nedover mot midten og pass på at det er ca. 2 cm deig igjen på toppen, som blir toppen på eplet. Legg dem på et bake­pa­pir­plate og la de etter­heve i ca. 20 minut­ter, pensle med sam­men­pis­ket egg.

Flette­loff: Del deigen i tre deler og trill hver av dem ut til tre like lange pølser. Fest dem sammen på toppen og flett dem sammen. Legg flette­loffen på et bake­pa­pir­kledd ste­ke­plate. La brø­dene heve i ca. 45 minut­ter under et klede. Pensle lof­fene med sam­men­pis­ket egg og strø over val­mue­frø

Alle bak­ver­kene stekes i ovnen på mid­ter­ste rille ved 220 grader, fra 15 minut­ter på rund­styk­ker til ca. 25 minut­ter på loffen. Avkjøl på rist. Husk at alle ovner steker for­skjel­lig, så sjekk under­veis.

Tips!
Gjær­bakst kan lages i flere dager i for­veien, men da må det fryses og tas opp kvel­den før. Du må gjerne skjære det opp før det fryses, da tiner det raskt i posen, og du sparer enda litt mer tid.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×