Lag en stor deig, del den i tre og form til forskjellige bakverk. Alltid gøy å overraske med nye og ikke minst smakfullt bakverk.
Ca. 6 porsjoner
10 dl melk
1½ pk. fersk gjær
ca. 1300 g hvetemel
2½ ss sukker
2 ts salt
1 egg
100 g smør
Pensling:
1 egg
1 gl. valmuefrø
Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren. Tilsett ¾ av hvetemelet, behold resten av melet til utbaking. Tilsett sukker, salt og egg og elt det godt sammen i en kjøkkenmaskin. Elt deigen i ca. 15 minutter. Tilsett temperert smør i biter og kjør deigen noen minutter til. Tilsett resten av hvetemelet om den er veldig klissete. Heves under plast i ca. 30 minutter.
Ta deigen ut på bakebordet, kna deigen sammen og del den i tre deler.
Horn: Del deigen i to evt. tre emner og kjevle hvert emne ut til rund leiv som deles i 6 trekanter. Rull hver trekant sammen fra den bredeste siden og inn mot midten. Legg skjøten ned på en bakeplate. La hornene etterheve i ca. 20 minutter, pensle med sammenpisket egg.
Epleform: Del deigen i 6 deler. Kjevle deigen til et langt rektangel. Skjær den nesten i to, men la det være igjen ca. 2 cm, Rull deigen sammen nederst og nesten helt opp. Bend rullen nedover mot midten og pass på at det er ca. 2 cm deig igjen på toppen, som blir toppen på eplet. Legg dem på et bakepapirplate og la de etterheve i ca. 20 minutter, pensle med sammenpisket egg.
Fletteloff: Del deigen i tre deler og trill hver av dem ut til tre like lange pølser. Fest dem sammen på toppen og flett dem sammen. Legg fletteloffen på et bakepapirkledd stekeplate. La brødene heve i ca. 45 minutter under et klede. Pensle loffene med sammenpisket egg og strø over valmuefrø
Alle bakverkene stekes i ovnen på midterste rille ved 220 grader, fra 15 minutter på rundstykker til ca. 25 minutter på loffen. Avkjøl på rist. Husk at alle ovner steker forskjellig, så sjekk underveis.
Tips!
Gjærbakst kan lages i flere dager i forveien, men da må det fryses og tas opp kvelden før. Du må gjerne skjære det opp før det fryses, da tiner det raskt i posen, og du sparer enda litt mer tid.