Rømmegrøt var og er festmat om sommeren, men i gammel tid ble den også servert i bryllup, barsel og gravøl. Å tilsette sukker i rømmegrøten er det få som gjør, men i Øystre Slidre i Valdres er det tradisjonen å tilsette sukker i grøten i stedet for på toppen.
4 porsjoner
6 dl seterrømme eller
3 dl seterrømme og 3 dl lettrømme
2½ dl hvetemel
7 dl helmelk
1 ts salt
Topping:
4 ss sukker
2 ts kanel
½ dl smeltet smør som tas fra grøten
Valdresgrøt:
ca. ½ ss salt
ca. 1 dl sukker
Spekematfjøl:
250 g spekeskinke
1 gren perletomter
4–6 flak flatbrød, gjerne hjemmebakt
Ha rømme i en tykkbunnet kjele og kok rømmen under lokk i ca. 3 minutter. Tilsett halvparten av melet, rør det inn til en tykk blanding og la det småkoke til smøret pipler frem. Dette tar litt tid, så vær tålmodig. Pass på at blandingen ikke brenner seg i bunnen.
Skum av smøret med en liten øse og hold smøret varmt i en liten kjele. Når du har fått nok smør, ca. ½ dl, siktets resten av hvetemelet over grøten, og røres inn i rømmen til en tykk blanding.
Kok opp melk i en kjele og spe den varme melken litt og litt, mens grøten røres jevn og glatt mellom hver gang det spes. Kald melk kan også benyttes, men det er da større sjanse å få melklumper i grøten. Får du melklumper, bruk en stavmikser eller en miksmaster og kjør grøten glatt.
La grøten småkoke i ca. 5 minutter for å fjerne melsmaken. Pass på at den ikke brenner seg i bunnen, melkemat har lett for det hvis en ikke passer godt på. Smak til med salt og hell rømmegrøten over i en bolle. Strø over sukker og kanel og hell det varme smeltede smøret over.
Valdresmåten: Følg fremgangsmåten som over, men tilsett ca.½ ss salt, i stedet for 1 ts salt som det står i den øvre oppskriften. I tillegg til salt tilsettes ca. 1 dl sukker. Men ikke tilsett alt på en gang, men litt og litt av gangen, mens du smaker deg frem med både salt og sukker. Det er viktig å finne frem til den riktige balansen mellom søthet og syrlighet. Når du smaker deg frem vil du plutselig oppdage når det både er nok av salt og sukker. Saltes og søtes grøten, skal det bare legges kanel på toppen og helle det varme smøret over når grøten serveres.
Spekeskinkefjøl: Rull spekeskinke sammen som en rose og sett dem på en fjøl sammen med tomater og flatbrød. Det kan servere både bær og frukt på fatet om en ønsker.
Rød saft i glasset smaker godt til eller et glass øl og akevitt.
Sukker i grøten!
Tilsett ca. 1 dl sukker og ca. ½ ss. Husk og smak deg frem til riktig smak av søtt og surt.