På mormors tid var det mer vanlig å servere en dessert etter middag. Kompotter av bær og frukt var vanlig ettersom mange hadde hager med epletrær og bærbusker. Melk og fløte var vanlig å servere til, men råkrem var også en klassiker. Bak små søte sukkerkringler og server dem til eller bare server dem til en god kopp kaffe. All frukt og bær, også tørkede, kan brukes i kompotter som plommer, svisker, aprikos, bringebær, rips, epler, pærer og solbær. Så bruk det du har tilgjengelig.
4 porsjoner
600 g jordbær
1½ dl sukker
1 dl vann
1 vaniljestang evt. 1 ts vaniljesukker
1 ss potetmel
¼ dl vann
Topping:
1 ss sukker
Pynt:
3 fioler
Råkrem:
3 eggeplommer
3 ss sukker
2½ dl kremfløte
2 fioler
Sukkerkringler:
175 g hvetemel
50 g melis
125 g smør
1 egg
Pynt:
1 eggehvite
2 ss perlesukker
Kompott: Rens og del jordbærene skiver og ha dem i en kjele. Tilsett sukker og vann. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene og ha både stang og frø i bærblandingen. En kan fint benytte vaniljesukker om en ikke har vaniljestang. Kok opp og la jordbærene småkoke i ca. 5 minutter.
Ha potetmel i kaldt vann i en liten kopp og rør sammen. Hell blandingen i en tynn stråle i den varme jordbærkompotten, husk å røre mens du heller i. La kompotten få et kort oppkok, gjerne bare til du ser en stor boble. Koker den lenger blir den seig. Ta kjelen av platen, avkjøles litt før den helles over i en glassbolle eller porsjonsglass. Strø over et lite lag med sukker, da slipper du snerk på toppen. Sett kompotten kjølig.
Råkrem: Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Stivpisk kremfløte i en bolle og vend den forsiktig inn i eggedosisen. Sett den kjølig, men den er aller best nylaget.
Sukkerkringler: Bland mel og melis i en bolle. Smuldre i kaldt smør og tilsett egg. Kna deigen godt sammen. Deigen kan kjøres raskt sammen i en foodprosessor. Sett deigen kjølig noen timer. Del deigen opp i 30 emner. Trill hvert emne til tynne pølser som formes til små kringler. Pensle over kringlene med eggehvite og dypp de forsiktig i en skål med perlesukker.
Legg kakene på bakepapirkledde stekeplater. Stekes på midterste rille ved 180° i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.
Pynt gjerne kompott og råkrem med fioler eller andre spiselige blomster og server søte sukkerkringler til.