Høye klassiske rekesmørbrød med hjemmebakt smørloff er fantastisk sommermat og har lange tradisjoner. Perfekt for en sosial lunsj eller middag som kan deles med mange.
4 porsjoner
Smørloff:
100 g smør
6½ dl melk
1 pk. gjær, fersk eller tørr
1 kg hvetemel
2 ts salt
2 ts sukker
1 egg
1 egg til pensling
Smørbrød:
2 kg reker med skall
16 skiver loff
50 g smør
16 salatblader
165 g ekte majones
2 sitroner
2 ss nykvernet pepper
1 bunt dill
Loff: Smelt smør, tilsett melk og varm blandingen til 30°. Rør ut gjæren i blandingen, brukes tørrgjær kan den tilsettes rett i melet.
Tilsett mel, salt, sukker og egg i bakebollen sammen med væsken. Elt deigen godt til den er fast og smidig og slipper bakebollen. Dekk bakebollen med et klede og la den heve på et lunt sted i en time.
Del deigen i like store emner. Form avlange brød og legg dem i en godt smurt toliters brødform. Dekk formene med klede, og hev dem på et lunt sted i ca. 30 minutter.
Stek på nederste rille ved 210° i ca. 40 minutter. Bank lett på toppen av loffen, høres en hul lyd, er den ferdig stekt. Hvelv brødet ut av formen og avkjøl på rist på benken. Loff kan fint fryses om den lages noen dager før bruk.
Smørbrød: Tin rekene om du bruker frosne reker. Pill rekene fri for skall og rogn. Oppbevar rekene kjølig til de skal brukes.
Har du frosset loffen, husk å la den tine før den brukes. Skjær loffen i skiver, smør på litt smør, legg på salatblader og topp med så mye reker du ønsker. Dekorer med majones, sitronskiver, nykvernet pepper og dill på toppen.
Dilldall!
Fersk koriander eller basilikum kan byttes ut med dill om du vil. Og du må gjerne lage din egen majones med både dill og hvitløk.