Kveite med søtpotetpure og smørsaus
Alle innlegg Fisk og skalldyr Oppskrifter

Kveite med søtpotetmos, smørsaus og mandelflak

0 Flares 0 Flares ×

Skap et festmåltid og server stekt kveite med godt tilbehør til gjestene dine eller til din kjære. Tips! Søtpotetpureen kan lages helt ferdig i god tid, men oppbevar den kjølig ev. i fryser til den skal benyttes. Sausen kan nesten lages ferdig, men vent med å piske inn smøret til rett før servering. Forberedes dette i god tid før selskapet slipper en stresset.

4 porsjoner

800 g kveitefilet, med skinn
½ sitron
2 hvitløkfedd
2 ss smør
1 ts salt
½ ts pepper

Søtpotetpuré:
500 g søtpoteter
75 g smør
2½ dl fløte
25 g mandelflak
1 ts salt
½ ts pepper

Smørsaus:
2 sjalottløk
1 hvitløkfedd
1 stjerneanis
½ kardemommekapsel
2 ss smør
2½ dl hvitvin
1½ dl eplejuice
2½ dl fløte
75 g smør
4 ss sitronsaft
1 ts salt
½ ts pepper

Grønnsaker:
½ fersk fennikel
1 eple
50 g sukkererter
1 neve timian

Pynt:
50 g mandelflak
8 stilker timian

Kveite: Skrap fiskeskinnet god med en kniv og tørk fisken med et tørkepapir. Del kveitestykket i 4 like store deler og legg dem i en ildfast form med skinnsiden ned.

Kutt sitron og hvitløk i skiver og fordel sitronskiver og hvitløk på hvert fiskestykke. Legg til slutt på litt smør på toppen. Dryss over salt og pepper.

Dekk til med litt plast og sett formen med fisk tilbake i kjøleskapet. Det er bedre at gjestene venter på fisken enn omvendt. Lag derfor alt av tilbehør ferdig før fisken bakes i ovnen.

Stikk inn et steketermometeret i den tykkeste delen. Stekes på midterste rille ved 160° til termometeret viser ca. 50°, 10–12 minutter. Husk at fisken etterstekes noe når den kommer ut av ovnen, så ta den ut og la den hvile noen minutter.

Dra av skinnet og løft fiskestykkene forsiktig fra bena med en stekespade. Legg stykkene tilbake i formen.

Søtpotetpuré: Skrell, del i biter og kok søtpotetene møre. Tilsett smør og fløte, mos til en glatt puré. Smak til med salt og pepper. Hold den varm til alt er annet er ferdig.

Saus: Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløken. Surr løk og hvitløk blank i smør sammen med kardemomme og stjerneanis. Hell over eplejuice og hvitvin. Kok ned til det halv mengde. Tilsett fløte og la alt koke ned til halv mengde igjen. Visp inn smøret i biter og sil den over i en ny kjele. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Hold sausen varm, men ikke la den koke etter at smøret er tilsatt.

Grønnsaker: Kutt fennikel i tynne strimler og sukkererter i to på langs. Kok fennikelen med litt salt i 2–3 minutter, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i maks 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene i kaldt vann til de er kalde. Dette kan gjøres på forhånd. Kutt eplet i små biter. Finhakk timian og bland det med fennikel, sukkererter og eplebiter

Legg en god skje med søtpotetmos på en tallerken, legg på et lag med grønnsaker og eplebiter og legg til slutt på fiskestykket.

Hell på litt saus og strø over mandler. Pynt med litt timian på toppen.

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×