Ukemeyfor uke 5
Alle innlegg Menyer Oppskrifter

Ukemeny – Uke 5

0 Flares 0 Flares ×

Ny uke og nye oppskrifter. Det er ikke alltid like enkelt å finne på noe til middag. Men jeg hjelper deg gjerne med å variere rettene og disse middagene er jeg sikker på hele familien vil like.

Laks i Crème fraîche

Laksegryte

4 porsjoner

4 laksefileter à 150 g
1 purre
2 løk
4 gulrot
10 sjampinjong
2 cm fersk ingefær
2 båter hvitløk
½ rød chili
1 ss smør eller olje
1 boks creme fraiche, lett evt. kokosmelk, lett
2 ss currypaste, gul eller grønn
2 dl vann
1 ss soyasaus
1 lime
1 ts sukker
100 g grønnkål
Pynt:
1 lime

litt grønnkål
Tilbehør:
Ris, nudler, quinoa, pasta eller poteter

Vask, rens og del purreløk, gulrøtter, løk, hvitløk, ingefær og chili i passe store biter.
Ha grønnsakene i en panne eller en gryte og stek dem noen minutter i litt olje.
Tilsett creme fraiche eller kokosmelk, vann, currypaste, soyasaus, limesaft og sukker. Kok til grønnsakene nesten er møre, 5-10 minutter.
Legg på fiskestykkene, biter av grønnkål og limebåter. Legg på lokket og la fisken trekke på lav varme til fisken er gjennomvarm, 10 – 12 minutter.
Server ris, nudler, quinoa, poteter eller pasta ved siden og bak gjerne et godt brød og server til.
Tips!
Fisken i denne retten kan byttes ut med annen fisk, som ørret, torsk eller sei.

Fylt paprika med kjøttdeig og byggris

Fylte paprika med kjøttdeig og byggris

4 porsjoner

4 røde paprika
400 g kjøttdeig
1 ss smør
1 løk
2 hvitløkfedd
¼ rød chili
2 ss oregano
2 gulrøtter
2 stilker stangselleri
180 g tomatpuré
1 dl vann
1 ss kjøttfond
2 ts sukker
1 ts salt

Fyll:
1 neve bladpersille
335 g byggryn
3 dl crème fraîche
¼ rød chili
1 ts salt
100 g revet mozzarella

Skyll paprika, skjær av toppen (ta vare på den), fjern frø og hinner.

Varm en panne, smelt smør og stek kjøttdeigen gyllen.

Finhakk løk, hvitløk og chili, rens og rasp gulrøttene fint, rens og finhakk stangselleri og tilsett alt i kjøttet sammen med oregano, tomatpuré, vann og kjøttfond. Smak til med sukker og salt, la alt koke noen minutter.

Ha kjøttet i en bolle og tilsett finhakket persille.

Kok byggris etter anvisning på pakken. Bland inn crème fraîche, finhakket chili og smak til med salt.

Tilsett ¼ av byggrisen i kjøttblandingen og bruk en skje til å fylle paprikaene. Strø litt revet ost på toppen.

Sett paprikaene i en ildfast form, sett på paprikalokket og stek på midterste rille ved 200° i ca. 20 minutter.

Server paprikaene med resten av byggrisen og gjerne en grønn salat ved siden av.

Tom Kha Gai – Thaisuppe med grønn curry

Thaisuppe med grønn curry - Tom gai

4 porsjoner

3 kyllingfileter
2 ss olje
1 løk
2 båter hvitløk
1 liten bit frisk ingefær
1 rød paprika
2 gulrøtter
ca. 2 ss grønn curry paste
1 ss olje
4 dl kokosmelk
2½ dl vann
2 terninger kyllingbuljong
ca. 1 ts sukker
1 ts fiskesaus
2 ts soyasaus
1 neve aspargesbønner
1 neve frisk koriander
4 porsjoner ris eller nudler

Rens og del kylling i biter.
Rens og riv hvitløk og ingefær. Vask og rens paprikaen og gulrøtter og del dem i strimler. Varm en panne med olje og stek kyllingen noen minutter, og legg til side, den skal ikke være gjennomstekt.

Fres finhakket løk, paprika, gulrøtter og hvitløken i litt olje, til løken er blank og myk. Legg grønnsakene til side. Ha ca. 1 ts olje i kjelen og tilsett currypaste, er du ikke så glad i sterk mat, kan du starte med en spiseskje og så heller smake den til. Fres currypastaen noen sekunder i oljen, og tilsett revet ingefær, kokosmelk og kyllingkraft. Tilsett grønnsakene og gi det hele et oppkok. Smak til med sukker, fiskesaus og soyasaus, og la suppen småkoke på middels varme i ca. 10 minutter.

Tilsett aspargesbønnene mot slutten av koketiden. Tilsett deretter kyllingbitene og la dem trekke med de siste 3 minutter, til de er gjennomkokt.

Gi suppen et dryss med koriander rett før servering. Serveres med ris eller nudler og gjerne litt godt brød til.

Torsk, potet og grønnsaker i form

torsk-brokkoli-form

4 porsjoner

600 g torskefilet
1 ss salt

1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
4 store poteter
1 brokkoli
1/2 purre
2 båter hvitløk
1/2 – 1 rød chili
4 ss dill
2 dl fløte
evt. 1 dl fløte og 1 dl helmelk
1/2 lime, saft
1/2 ts salt
Pynt:
1/2 lime
dill
Strø på salt på fisken og la den ligge med salt i ca. 15 minutter. Skyll av.
Rens poteter og skjær i tynne skiver. Legg dem i en ildfast form.
Rens og del brokkoli og purre, finhakket hvitløk, chili i ringer og dill i formen og hell over fløte, fløtemelk eller matfløte.
Strø på litt salt og skvis over litt limesaft.
Sett formen i ovnen og stek på midterste rille ved 220 grader i ca.15 minutter.
Senk temperaturen til 180 grader.
Legg så på fiskestykke og stek dem med de siste 8 – 10 minuttene. Fisken er ferdig når du ser at den skiver seg. Men du kan også bruke ett steketermometer, da er fisken ferdig når det viser 50 grader.
Pynt med lime og frisk dill på toppen.

Kyllinggryte med småpoteter

Kyllinggryte med hele poteter

4 porsjoner

ca. 800 g kyllinglår, uten skinn og ben
2 løk
4 båter hvitløk
1 l kyllingkraft eller 1 l vann + 2 terninger buljong
2 kvister timian
4 gulrøtter
12 små poteter
2 ss smør
½ ts salt
¼ ts pepper
1 neve persille

Hvis nødvendig, skjær kyllinglårene i passe store biter. Ha litt olje i en tykkbunnet gryte og stek kyllingbitene i flere omganger. Krydre kyllingen med salt og pepper, og legg bitene over på en tallerken etter hvert som de blir ferdig. Bitene trenger ikke å være gjennomstekt, men kjøttet skal være gyllent stekt.

Rens og del løk i strimler, finhakk hvitløk og del gulrøtter i biter. Vask potetene, men behold de små potetene hele og med skallet på.

Tilsett løk i gryten og stek den blank sammen med hvitløken. Hell i kraft eller vann og buljong. Tilsett timian, gulrøtter, poteter og kyllingbitene og la alt koke opp.

Skru ned varmen og la det småkoke ca. 20 minutter til potetene er møre. Smak til med salt og pepper.

Pynt gjerne med litt persille på toppen og server gjerne godt brød eller flatbrød ved siden av.

Pasta og pølsegrateng

Pasta og pølsegrateng

4 porsjoner

2 røkte pølser
50 g pasta, gjerne av fullkorn
1 paprika
1 purre
1 båt hvitløk
Hvit saus:
2 ss smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
¼ ts salt
¼ ts pepper
1 egg
1 dl hvit ost, gjerne osterester

Skjær pølsene i skiver.
Kok pasta som anvist på pakken.
Rens og del paprika og purre i biter. Finhakk hvitløk.

Hvit saus: Smelt smøret i en kjele og rør inn mel. Spe på med litt og litt av melken til du får en fin og klumpfri saus. Krydre med salt og pepper. Til slutt rører du inn egget. Bland inn halvparten av pølsene og halvparten av paprika og purren. Fordel alt i formen. Legg på resten av pølseskivene og dryss over purre og paprika. Strø gjerne litt revne osterester over.

Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 20 minutter, eller til alt er gjennomvarmt og gyllent.

Server gjerne en salat og godt brød ved siden av.

Paprika- og tomatsuppe med sting

Paprika og tomatsuppe

4 porsjoner

3 paprika
1 rødløk
1 rød chili, uten frø og hinner
5 båter hvitløk
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 kvast frisk timian
2 bokser hakkede tomater
7 dl grønnsakkraft
1 dl melk/fløte/Creme fraiche
3 ss tomatpuré
1-2 ss sukker
1/2 ts paprikapulver
litt salt og pepper
Til servering;
1 polkabete
1 gulbete
1 neve hasselnøtter
1 grovkvernet pepper
4 skiver ferskt brød eller rundstykker

Sett ovnen på 180 grader.

Ta frem en stor ildfast form eller jerngryte du kan ha i ovnen. Grovhakk paprika, rødløk og chili og legg det i formen/gryten sammen med 5 hele fedd hvitløk med skall og en god kvast timian.
Strø over litt salt og kvernet pepper. Sett formen midt i ovnen og la stå i ca. 30 minutter til grønnsakene er myke.
Ta grønnsakene ut av ovnen, ta bort de største timianstilkene og klem hvitløken ut av skallet.
Ha grønnsakene over i en food prosessor eller blender, og tilsett tomater, kraft, melk og tomatpuré.
Kjør til en jevn suppe. Du kan også ha ingrediensene rett i en gryte og bruke stavmikser til dette. Smak til med sukker, paprikapulver evt mer salt og pepper.
Kok opp, og la suppen putre i 8-10 minutter. Hvis du synes den er for tykk kan du tilsette litt vann.
Rens og del betene i skiver, kok dem lett møre med litt kaldt vann. Hell av vannet og legg dem til side. Finhakk hasselnøtter.
Fordel suppen i tallerkener og legg litt beter og hasselnøtter på toppen. Har du litt timian, kan du strø over litt som pynt.

Spelt og solsikkerundstykker

Grovt brytebrød

12-16 stk

6 dl lettmelk
1 pk fersk gjær eller 1 pk tørrgjær
1 ts salt
½ dl olje
240 g sammalt hvete, grov
140 g speltmel
120 g havregryn
400 g hvetemel
Pensling:
4 ss melk
1 neve solsikkefrø

Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm melken til 37 grader. Hell melken over gjæren og rør til den er oppløst.
Du kan godt bruke en pakke tørrgjær istedenfor fersk gjær. Bland i så fall tørrgjæren i melet før du rører det tørre sammen med melken.
Tilsett salt og olje. Rør inn det grove melet og havregryn. Tilsett resten av melet litt etter litt, til deigen blir jevn og smidig. Det er ikke sikkert du trenger å bruke alt.
Dekk til med plast og la den heve i ca. 40 minutter til deigen nesten er dobbel størrelse.
Kna den ferdighevede deigen litt og trill den til en jevn pølse. Del pølsen i like store deler (ca. 16 deler). Trill til glatte rundstykker. Legg dem i en ildfast form, og legg dem
Legg dem på bakepapir på en bakeplate. Dekk til med plast eller et kjøkkenhåndkle og la de etterheve i ca. ½ time på et lunt sted.
Sett ovnen på 220 grader.
Dusj eller pensle rundstykkene med melk like før de settes i ovnen. Stekes midt i ovnen i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *