Det finnes et hav av oppskrifter på bacalao. Den vi i Norge kjenner best til er det tradisjonelle med tomater, paprika, mye olivenolje, hvitløk og den spanske pepperen, som vi i dag kjenner som cayennepepper som kom fra Spania med sjømenn. I Portugal sies det at det finnes 365 oppskrifter på baccalao, en for hver dag. Og for at en kvinne er gifteklar bør hun kunne alle disse rettene med Bacalao.bØnsker du en raskere middag, bruk fersk torsk og gjerne lettsaltet torsk. Men trekk fisken bare 10 – 12 minutter etter at den er lagt i gryten.
6 porsjoner
800 g utvannet klippfisk, uten skinn og ben
12 mellomstore, faste poteter
4 løk
4–6 båter hvitløk
1 rød chili
3 dl olivenolje
400 g ferske tomater
1 boks hakkede tomater
4 grillede røde paprika, på boks eller glass
1 lite glass svarte oliven
1 ts salt
¼ ts cayennepepper
Bruker du klippfisk som må vannes ut, husk å legge inn 2 dager ekstra. Følg bruksanvisning på pakken om utvanning.
Rens og skjær poteter og løk i skiver. Varm olivenolje i en gryte, tilsett løk og finhakket hvitløk og la det surre til det blir blankt.
Tilsett chili, poteter, oliven og tomater. Kutt paprikaen i strimler og kok det hele i 15–20 minutter på svak varme.
Smak til med cayennepepper.
Del fisken i passende biter. Legg tomatblandingen og fisken lagvis i en gryte og legg på et par store fiskestykker på toppen.
Sett kjelen i stekeovnen. Stekes i ovnen på 190 grader i ca. 1 time. Potetene skal være helt møre.
Smak til med salt om det trengs.
Ha alt over i et serveringsfat, pynt med litt timian og server med godt brød og aioli til.