Hvitløksbrød
Alle innlegg Brød og rundstykker Gjærbakst Oppskrifter

Hvitløksbrød på en snurr

0 Flares 0 Flares ×

Et smakfullt hvitløksbrød baker du enkelt og fort. Dersom du bruker kjøkkenmaskin får du best resultat om du starter med lav hastighet og øker etterhvert. Men de blir like bra om du bare bruker håndkraft til å elte deigen sammen også.  
Du må gjerne bake disse flere dager før de skal benyttes. Avkjøl dem på en rist, putt dem i poser og legg dem så i fryseren.
Når de skal serveres, tin dem i romtemperatur og sett dem gjerne inn i ovnen noen minutter med litt hvitløksmør på toppen.


4 – 6 stk
100 g smør
3 dl lettrømme
4 1/2 dl lunkent vann
1 pk gjær
1 ts sukker
1 ts salt
1 egg
750 g hvetemel
300 g fullkornshvetemel
Hvitløk- og urtesmør:
400 g mykt smør
6 båter hvitløk
1/2 neve rosmarin
1/2 neve timian
2 ts salt
2 ts kvernet pepper
Smelt smør i en kjele, tilsett vann og rømme og varm til 37 grader.
Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett væsken og rør det ut. Tilsett sukker, salt og egg og rør det i blandingen. Tilsett mel litt og litt mens deigen eltes i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
Elt til deigen er smidig og slipper kanten av bollen (ca 15 minutter).
Dersom du bruker kjøkkenmaskin får du best resultat om du starter med lav hastighet og øker etterhvert.
Dekk bakebollen med et klede, og la den stå til heving på et lunt sted i ca. en time.
Pisk sammen ingredienser til hvitløks- og persillesmør i en kjøkkenmaskin til du får et kremet og luftig smør. Sett smøret til side.
Ha deigen på et melet bakebord, del deigen i to like store emner. Kjevle hver av deigemnene til 1 cm tykke rektangelformede leiver.
Smør på hvitløkssmøret på hver leiv. Spar resten av smøret til senere.
Rull deigen sammen på langsiden og pass på at den har samme tykkelse hele veien. Legg den med skjøten ned i bakebordet.
Ta en kniv og del rullen i to. Tvinn de to delene sammen, slik at innholdet vender opp. Du må gjerne legge dem i en sirkel om du ønsker det, eller legg dem flate på et stekebrett med bakepapir. Dekk dem til med et klede og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca 30 minutter, før steking.
Pensle dem lett med vann og stek dem midt i ovnen ved 225 grader i ca. 15 minutter, eller til de har fått en fin gyllen farge.
Fordel resten av hvitløkssmøret på toppen av de ferdigstekte hvitløksknutene, og sett stekebrettet inn i ovnen igjen til smøret har smeltet.Serveres varme.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×