17-mai
Alle innlegg Bomull Generelle vaskeråd Lin Tips og råd Tøyvask Vaskeguide

Slik holder du bunadskjorta skrukkefri gjennom dagen!

0 Flares 0 Flares ×

eVet du at det finnes gode råd slik at bunadskjorta di holder seg fin og nesten uten krøller hele dagen?
Ikke det, da er det kanskje på tide å lete den fram skjortene og ta en titt. Det kan nemlig være lurt å planlegge hvordan du skal gå fram, slik at du kan få en bunadskjorte som holder seg litt lenger skrukkefri enn den du pleier å ha på deg. Jeg har skrevet om det å oppdage gule flekker på skjorta, men nå står hvordan du stryker den for tur. Du synes kanskje det er litt vel tidlig å tenke på skjorta nå, men ved at du gjør jobben med å stryke den allerede nå, så slipper du både strykestress og ikke minst er det en fordel at skjorta holder seg lengre fin når du har den på.

Start med å finne fram bunadskjorta di og resten av skjortene som skal brukes. Bunadskjorter i lin har best av å bli strøket minst et par dager før skjorta skal brukes. Linfiberen er den fiberen som helt klart trenger lengst tid på å bli tørr, og derfor trenger du å planlegge når du skal gjøre den klar .

Start derfor med å dynke skjorta godt med en dynkeflaske med kaldt vann, evt. bruk en sprayflaske og spray jevnt, slik at den blir fuktig over det hele. Rull skjorta sammen og legg den i en gjennomsiktig plastpose.
La den ligge noen timer evt. natten over, slik at den blir jevn fuktig for da er den garantert lettere å stryke.

Finn fram strykejernet. Ta en titt under og pass på at det er rent og ikke har brennmerker på seg. Oppdager du stygge merker, vask det med lett med litt Jif skurekrem og skyll det av med en klut med varmt vann.
Sett temperaturen på tre prikker, eller på temperatur mellom to og tre. Både bomull og lin tåler høye temperaturer, men har du andre blandinger som en del skjorter inneholder, må du sette jernet på lavere temperatur.

Start med å stryke ermmansjettene på innsiden, det samme gjelder skjortekraven. Det skyldes at broderiet blir stående mer ut og blir ikke presset sammen som det gjør om du stryker det på rettsiden.
De aller fleste bunader har rynkekanter. Bruk da bare spissen på strykejernet og stryk i hver rynkekant. Dette tar selvfølgelig litt tid, men da blir det veldig fint. Det samme prosessen gjelder for halskraven. Noen ønsker å stive dem opp, det kan gjøres ved å spraye på spesialspray for stivere tøy, eller så kan du lage en blanding av litt potetmel og vann og spraye det på. Pass på at du ikke bruker for høy varme når du benytter slike midler, det er fort gjort å få brune flekker

Ta så for deg ermene. Mange mener at skjortene er finest uten brett, og noen bunader skal være uten brett. Så har du bunadskjorte som skal være uten, legger du ermen på strykebrettet. Så stryker du over, men pass på at du ikke stryker helt ut i på kanten. Så flytter du ermet rundt, slik at du ikke lager brett midt på ermen. Har du en armbukk, gjør nok det jobben lettere for deg.
Bryr du deg ikke om ermene har en strykekant, legg da bare ermet rett ned på brettet og så stryker du jevnt over. Da blir det en kant som går jevnt langsetter midten på ermet. Gjør dette med begge ermene før du går videre til bolen.

Legg så skjorta flatt på strykebrettet, jeg liker å stikke skjorta inn på strykebrettet, så stryker du framstykket og bakstykket hver for seg. Pass på at ikke strykejernet blir stående for lenge stille på et sted. Da slipper du brune flekker og en ny runde i vaskemaskinen.

Heng så skjorta jevnt på en kleshenger og la den henge fritt slik at den tørker helt. Da slipper du nemlig at skjorta ser stygg ut med en gang du har fått den på deg. Lin og bomullfiberen får dermed lov til å rette og sette seg litt før den blir brukt og vil holde seg lenger fin enn om du tak den på deg med en gang den var strøket

Da gjenstår det bare for meg å ønske deg en riktig god feiring med ei skjorte som kanskje ikke er fullt så skrukkete som du kanskje ville hatt, om du ikke fulgte rådene mine her.

valdres-bunad

Husk at denne måten å stryke på, gjelder for alle skjorter, enten det er en vanlig skjorte eller bluse.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×